Om oss


Grundarna Maria och Allan Gutheim

Det bästa lille Allan visste var att leka. Eftersom han älskade allt så blev det en salig blandning av olika leksaker. Så när Allan fyllde 9 år (född 1962 i Stockholm) ställde hans föräldrar ett villkor: ”välj istället ett leksakstema att samla på, så får du det till jul och födelsedagar, och kan på så sätt bygga upp en egen större samling”. Efter en viss vånda blev det vilda västern, eftersom han framför allt gillade att bygga upp stora världar på golvet med figurer. Därmed gick startskottet till ett livslångt systematiskt samlande, parallellt med ett växande intresse för musik som efter skolåldern skulle bli yrkesvalet.

Marias samlande startade på hennes 7-årsdag (född 1966 i Linköping och uppvuxen i Örebro) i och med att hon fick sin första Barbie-docka av sina föräldrar. Maria blev ögonblickligen fast för dockan med alla dess underbara kläder och tillbehör. Samlandet har fortsatt för livet, samtidigt som hennes väg efter gymnasiet ledde till att bli verksam inom musiken.

Genom musiken strålade Allan och Maria samman 1989 och upptäckte snart sitt gemensamma intresse för leksaker. Något som givetvis ledde till giftermål 1990 och så småningom tre barn; Alexandra (1991), Paula (1993) och Nathalie (1995). I och med detta fördjupades leksaksintresset till ett större historiskt och kulturellt perspektiv. Samlandet breddades och hemmet belamrades med leksaker från golv till tak. Bokhyllorna fylldes med leksaker istället för böcker, till döttrarnas stora förtjusning.

Den stora mängden leksakssamlingar och parets kreativitet gjorde att Allan och Maria på de traditionella leksaksmuseerna kände en stor saknad av 1) sin generations leksaker, 2) genomtänkta temautställningar, 3) den glädje och leklust som borde infinna sig istället för de oftast väldigt sterila utställningarna. Detta grundlade idén till ett eget upplevelsekoncept för både vuxna och barn.

Så 1999 öppnade paret Stockholms Miniatyrmuseum, som sedan gradvis vidareutvecklats till dagens Toy World. Toy World är uppbyggt och drivs utan några ekonomiska bidrag från stat, kommun eller privata finansiärer. Medlem i Riksförbundet Sveriges Museer och Riksförbundet Lek- och Babybranschen.

Fotogalleri (1999-2022)